Pásztorok apokalipszis után

Az emberi tevékenység nyomán folyamatosan csökken a vadon élő fajok és a háziasított fajok helyi fajtáinak száma, csökken az ökológiai közösségek egyedisége, valamint számos szárazföldi és vízi ökoszisztéma kiterjedése és integritása is. Erre figyelmeztetett december közepén a Science folyóiratban megjelent, eddigi legátfogóbb tanulmányában számos nemzetközi kutató. Állításuk szerint e változások miatt az ökoszisztémák egyre kevésbé képesek előállítani az emberek számára szükséges javakat, miközben ezekből folyamatosan egyre többre lenne szükség: egyre kevesebb a termőföld, romlik a víz öntisztulása és a klíma önszabályozó képessége is. 

A tanulmány szerzői szerint ezeknek a folyamatoknak a megállításához azonnali és a problémák gyökerét is érintő változtatásokra lenne szükség. Az egyik felvetett javaslat, hogy a természetről való gondolkodásban a különféle tudásrendszerek együttes használata szükséges, azaz nemcsak a tudományra, hanem jelentősebb szerepet kellene biztosítani az őslakosok, pásztorok és gazdák ismereteinek is. 

Hogy mit lehet tudni ezekről az ismeretekről, arról a tanulmány magyar szerzője, Molnár Zsolt, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, a Hagyományos ökológiai tudás kutatócsoport vezetője beszélt nekünk. Interjú Molnár Zsolttal, a Hagyományos ökológiai tudás kutatócsoport vezetőjével.

A cikk a 444 MAKRO magazinban jelent meg

Az online béta verzió jelenleg csak az előrendelők számára elérhető.

Előrendelő voltam, tovább olvasok.

Érdekel a cikk, elolvasom a print magazinban!